At føde i hjemmet er lige så sikkert som at føde på sygehus, når blot du er visiteret korrekt.
Fordelen ved at føde hjemme, ligger helt klart i at du befinder dig i vante og trygge omgivelser. Din fødsel bliver således ikke afbrudt af at du skal tage turen til fødegangen og barselstidenforløber ligeledes roligere, fordi I heller ikke her behøver bekymre jer om transporten fra sygehuset til hjemmet.
En hjemmefødsel kræver dog også lidt planlægning i god tid, så I netop kan koncentrere jer om ankomsten af jeres barn, når fødslen starter.
Indretning af føderummet
Ved at føde i hjemmet, har I flere valgmuligheder i forhold til hvor fødslen kan foregå. Når fødslen er i sin startperiode og veerne endnu ikke bider alt for meget, kan man gå rundt i sit hjem, tage et bad, ligge i sengen, og gøre brug af alle rum. Det kan være rigtig rart, at skifte scenen undervejs, i stedet for blot at befinde sig i et rum hele fødslen igennem.
Når fødslen for alvor er gået i gang, er det en rigtig god idé, at have indrettet et rum, hvor man kan blive, indtil barnet er født. Om det foregår i stuen, soveværelset eller på badeværelset, er helt op til jer.
Vigtigt er, at rummet er godt opvarmet, gerne til 22 grader af hensyn til babyen og moren. Rummet skal også kunne rumme den fødende, partneren og jordemoderen, samt evt. en fødelshjælper.
Sørg for at der er god plads til mange aktiviteter i det rum I planlægger at føde i. Således at du som fødende kan bevæge dig frit rundt og indtage mange forskellige stillinger undervejs.
Det er godt at tænke på følgende ting i planlægning af jeres hjemmefødel:
Naturlige alternativer
Varme foretrækkes af rigtig mange kvinder, da det virker muskelafslappende. Nogle har god gavn af en varmepude over lænden eller fortil under veerne, og især i opstartsfasen. Andre kan stå længe under den varme bruser, hvor brusehovedet placeres på det ømme sted. Rigtig mange lejer et fødekar til deres hjemmefødsel. Vægtløsheden i vandet og varmen virker for de fleste afstressende og beroligende, samt smertelindrende. Er du interesseret i at leje et fødekar, finder du her et i to forskellige størrelser. Læs mere
Jeg anbefaler også massage og akupressur, samt rebozo. Hvis I har lyst til at lære teknikker, der kan støtte fødselsforløbet, kan I læse mere om her.
Mange jordemødre kan også lave akupuntkur, så forhør dig gerne i forvejen om dette kunne være en mulighed.
Frisk ingefær har smertelindrende effekt
3 store rødder rives og kommes i en bomuldssok, som bindes og opvarmes i 5 l vand, vandet må ikke koge. Derefter presses saften ud af bomuldssokken. En ren klud dyppes i det vamre ingefærvand og placeres dér, hvor det gør ondt.
Isbind til tiden efter fødslen
For at forebygge og lindre hævelse og smerter i underlivet efter fødslen, anbefaler jeg brugen af isbind.
Du skal bruge et almindelig bind som du drypper vand på. Dernæst kommes det i en frysepose og fryses ned i mindst et par timer.
Når du skal bruge det, svøber du det i en lille klude eller putter det i en ren bomuldssok ned i dine trusser. Det må nemlig ikke komme i direkte på huden.